Selecteer een pagina

Pompoen onder de loep…

De pompoen is steeds vaker te vinden in verschillende gerechten. De standaard slogan die hierbij vermeld wordt is: ‘pompoen is erg gezond’. Maar wat is er dan precies zo gezond aan een pompoen? Tijd om de pompoen eens onder de loep te nemen.

Wat moet je weten?
Pompoen zit vol vitamine A, C en E. Daarnaast bevat een pompoen bètacaroteen, calcium en voedingsvezels. Dat klinkt mooi, maar waar draagt dat nu aan bij?

  • Vitamine A houdt de huid gezond en draagt bij aan het gezichtsvermogen. Ook maakt deze vitamine cellen in de weefselstructuur van de huid aan.
  • Vitamine C houdt de weerstand in stand, draagt bij aan de opname van ijzer en is onder meer nodig voor de vorming van bindweefsel.
  • Vitamine E beschermt de cellen, het celmembraan, de bloedbaan en het weefsel in de cel.
  • Bètacaroteen is een provitamines voor vitamine A. Provitamines zijn stoffen die het lichaam zelf omzet in vitamines.
  • Calcium is nodig voor het onderhoud en de opbouw van botten.
  • Voedingsvezels: zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering.

Lekker duurzaam
Denk je aan duurzaamheid, dan is het goed om herfstgroenten van eigen bodem én van het seizoen te eten. Als er één product is wat symbool staat voor het najaar, dan is het wel de pompoen. Goed te kweken op eigen grond en inmiddels goed verkrijgbaar in heel het land.

Wist je dat?
De pompoen is familie van de komkommer en van de meloen. Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten. Pompoenen kunnen gebruikt worden in zowel hartige als zoete gerechten.

Drie bewaartips
Nu we wat meer weten over de verschillende voedingsstoffen die de pompoen bevat geven we je graag drie tips over het gebruik van de pompoen.

1. De pompoen houdt zich het beste indien deze buiten de koelkast bewaard wordt. Het liefst op een droge, koele plek met een temperatuur tussen de 8-14 graden Celsius.
2. Hoewel je een pompoen op een droge plek met de juiste temperatuur vaak maanden kunt bewaren, is de pompoen vlak na het oogsten het allerlekkerst.
3. Wanneer je de pompoen gesneden hebt, kun je deze nog ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast. Let wel: wikkel de gesneden stukken in vershoudfolie.