Selecteer een pagina

Pompoen snijden deel 1

De pompoen wordt steeds populairder. De eetbare variant duikt steeds vaker op in kookprogramma’s, kookboeken en online receptensite’s. Leuk om eens wat nieuws te proberen in de keuken, maar waar het allemaal mee begint is het snijden van de pompoen. Dit kan een uitdagend klusje zijn. Wil je weten hoe je dit het beste aan kan pakken? Lees dan verder…

Als ik jou vraag om te denken aan een eetbare pompoen, zie je waarschijnlijk een ronde, oranje pompoen voor je. Toch zijn er een heleboel andere soorten net zo geschikt voor het gebruik in de keuken. Het snijden van deze verschillende pompoenen kun je dan ook op verschillende manieren aanpakken. Wij hebben voor jou wat verschillende manieren op een rijtje gezet.

Een ronde pompoen
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Ambermax F1 (43710)  Deze pompoen met dieporanje kleur staat bekend om zijn zoete vruchtvlees. Heel geschikt voor in soepen, ovengerechten maar ook om mee te bakken. Baby Boo (41610) is een kleine, ronde, witte pompoen. Deze pompoen is goed geschikt om te vullen. Baby Boo staat bekend om zijn kastanje-achtige smaak en zijn knapperige textuur.

Bij sommige pompoenen denk je bij het uiterlijk niet direct aan het eten ervan. Denk bijvoorbeeld aan de discusvormige Panaché (43060) of de donkergroene, gewratte Ironbark (42138). Deze beide soorten zijn erg smaakvol en zeer geschikt om te verwerken in gerechten.

Stap 1: Snij de ‘kontjes’ van de pompoen af. Nu heeft de pompoen een rechte boven en onderkant waardoor deze stabiel kan blijven staan.
Stap 2: Zet de pompoen of het afgesneden vlak neer. Het afhalen van de schil kan met een mes of een dunschiller. Snij langs de randen naar beneden, met het mes van je af.
Stap 3: Vervolgens kun je de pompoen doormidden snijden. Doe dit van kont naar kont.
Stap 4: Nu de pompoen doormidden is kijk je op de zaden. Deze kun je het beste verwijderen met een lepel.
Stap 5: Snij de pompoen nu in de gewenste stukken. Let op: je glijd gemakkelijk met het mes van de pompoen af. Om te voorkomen dat je in je vingers snijdt, zou je een keukenhandschoen kunnen aantrekken.

Flespompoen
Een Butternut is een wat ander verhaal. Deze soort wordt in de volksmond vaak flespompoen genoemd (deze echter niet verwarren met de fleskalebas (Lagenaria)). De Butternut heeft een stevige droge structuur met een heerlijke zoete smaak met nootachtig aroma. Probeer Anna (44110) eens in de soep.

Stap 1: Snij de ‘kontjes’ van de pompoen af. Nu heeft de pompoen een rechte boven en onderkant waardoor deze stabiel kan blijven staan.
Stap 2: Snij de pompoen doormidden. Doe dit precies onder het ‘smalle’ gedeelte. Je hebt nu een afgeplatte bol en een cilindervormig stuk.
Stap 3: Schil de pompoenen nu van boven naar beneden af. Doe dit met een mes of een dunschiller. Snij langs de randen naar beneden, met het mes van je af.
Stap 4: Snij allebei de stukken doormidden. In de afgeplatte bol kijk je nu op de zaden. Deze kun je het beste verwijderen met een lepel.
Stap 5: Snij de pompoen nu in de gewenste stukken. Let op: je glijd gemakkelijk met het mes van de pompoen af. Om te voorkomen dat je in je vingers snijdt, zou je een keukenhandschoen kunnen aantrekken.

Pompoen eten met schil
Heb je geen zin in schillen maar wil je toch een recept uitproberen met pompoen? Er zijn ook pompoenen die met schil goed consumeerbaar zijn. Ga eens voor de Green Hokkaido (43980). Deze pompoen kun je namelijk gebruiken mét schil. Met een heerlijke nootachtige smaak is de Hokkaido geschikt voor veel verschillende soorten gerechten. Probeer deze pompoen eens in de soep of om mee te bakken in de oven.