Selecteer een pagina

10 feiten over een pompoen

10 feiten over een pompoen

Een pompoen is een bijzondere vrucht. We hebben tien feiten over de pompoen voor je op een rij gezet. Lees ze hier.

  1. Een pompoen bestaat voor 90% uit water. De pompoen bevat hierdoor heel weinig calorieën. Verder bestaat een pompoen uit nog meer gezonde dingen zoals vezels en vitamine A en C.
  2. Een pompoen bevat gemiddeld tussen de 20 en 200 zaden. Natuurlijk bevat niet iedere pompoen precies het aantal zaadjes, sommige iets meer en sommige iets minder. Maar een tiental zaden tref je gegarandeerd aan tussen het vruchtvlees! In dit artikel lees je wat je met deze zaden kunt doen.
  3. Technisch gezien is een pompoen fruit. Plantkundigen definiëren fruit namelijk als volgt: het deel van de plant dat uit de bloem komt, dit gedeelte bevat ook de zaden. Toch noemen de meeste mensen de pompoen een groente. In dit artikel lees je waarom de pompoen fruit is en geen groente.
  4. 4. Er bestaat een ‘pompoen hoofdstad’ namelijk Morton, Illinois in Amerika. De pompoen hoofdstad mag zich zo noemen omdat daar bijzonder veel pompoenen verbouwd worden.
  5. Het woord pompoen komt uit het Grieks. Een pompoen lijkt eigenlijk wel een beetje op een grotere versie van een meloen. Het is dan ook niet gek dat het woord ‘pepon’ in het Grieks letterlijk grote meloen betekent. De Fransen hebben het woord ‘pepon’ later weer vertaald in ‘pompon’. De Engelsen hebben daar weer ‘pumpion’ van gemaakt en de kolonisten van Amerika maakten daar weer ‘pumpkin’ van. Het woord pumpkin betekent bij ons weer pompoen.
  6. Pompoenen bestaan er in allerlei vormen en kleuren. Natuurlijk is de meest bekende pompoen een ronde oranje pompoen. Als je alleen deze pompoen kent, zou je je eigenlijk een beetje moeten schamen. Er bestaan namelijk heel veel bijzondere pompoenen. Pompoenen heb je in allerlei kleuren bijvoorbeeld: geel, zwart, grijs, wit of groen. De huid van de pompoen kan per pompoen ook sterk verschillen. Je hebt huiden met ribbels, stekels, nopjes maar ook hele gladde huiden. De vorm van een pompoen zelf kan ook sterk verschillen. Het is dus niet zo dat een pompoen alleen maar rond is, je hebt ovale, discusvormige, peervormige of langwerpige pompoenen. In dit artikel lees je welke pompoenen wij echt heel bijzonder vinden.
  7. Pompoenen kunnen bijna overal voor gebruikt worden. Door de jaren heen zijn pompoenen gebruikt voor de meest gekke dingen. Zo werden pompoenen gebruikt als slaapmat, medicijn, opslagdoos of muziekinstrument. Pompoenen worden gebruikt als decoratiestuk, je kunt ze kopen bij bloemisten. Je kunt de pompoenen zelf nog mooier maken door ze bijvoorbeeld te versieren. Pompoenen kun je ook bewerken door erin te gaan snijden, dit wordt veel gedaan tijdens Halloween. Maar veel pompoenen zijn niet alleen geschikt als decoratiestuk, nee ze zijn ook nog eetbaar. Je kunt pompoenen bakken, grillen, stomen, koken, vullen, in wekken, invriezen, verwerken tot jam of taart. Maar let op, niet iedere pompoen is eetbaar.
  8. Pompoenen groeien in ieder continent behalve in Antarctica. Wacht dus niet langer en zorg ervoor dat er ook pompoenen groeien in jouw achtertuin!
  9. De pompoen is familie van onder andere de komkommer, meloen, augurk en courgette. Cucurbitaceae is de naam van deze familie.
  10. De zwaarste pompoen ooit gewogen, woog 1190 kilo. Deze pompoen is gekweekt door de Belgische kweker Mathias Willemijns.